Főoldal Profilom Regisztráció Kilépés Belépés
Üdvözöllek Vendég | RSS
Vasárnap
2024-04-28
9:08 PM
Hodildi Honlapja
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Művészet [1]
Ősi Egyiptom [3]
Vers [1]
Nők [1]
Párkapcsolatok [1]
Design [2]
Laikus pszichológia [2]
Érdekességek [16]
Álom és Valóság [0]
Videók [0]
Játékos asztrológia [3]
Egyiptomi tarott kártya [23]
Galéria animáció [1]
Könyv tartalomjegyzékhez [0]
Hulló effektek [1]
Egérkövetők [0]
Háttérlap kód [0]
Tábla menü [0]
Óra [0]
Hírdető doboz [0]
Keretek szövegírásra [0]
Film [2]
Művészeti Galéria [0]
Honlap szerkesztéshez [0]
Hivatkozások [0]
Flash Kép [0]
Naptár [0]
Lap [0]
Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Mini-chat
    Statisztika

    Online összesen: 1
    Vendégek: 1
    Felhasználók: 0
    Főoldal » 2011 » Május » 10 » Az érzelmi zsarolás 5 típusa
    6:06 AM
    Az érzelmi zsarolás 5 típusa

    A legtöbb emberrel valószínűleg előfordult már, hogy céljai elérése érdekében kisebb trükkökhöz fordult: egy kis szempilla rebegtetés, véletlenül elejtett célzások… de hol határ?

    Az érzelmi zsaroló gyengéd és érzékeny embernek tartja magát. Mindig törekszik a népszerűség és a közkedveltség elérésére, de miután az emberek a szívükbe zárták kimutatja a foga fehérjét. Bár zsarolásai nem feltétlenül tudatosak, lehet, hogy szándékán kívül áll, mégis megteszi. Az ilyen típusú emberek rosszul viselik a megpróbáltatásokat és a csalódásokat. Úgy gondolják, hogy aki érvényesíteni tudja akaratát mások fölött, annak hatalma van. Önmagukat mártírként tüntetik fel, közben az igazi szenvedő fél a zsarolt személy. Azokat az embereket lehet zsarolni akik, úgy érzik, minél többet adnak, annál többet kapnak az élettől, ily formán megkönnyítik a zsaroló dolgát. A zsarolók közt is vannak különbségek, de ha időben nem látunk át a szitán, komoly lelki sérüléseket okozhatnak áldozataiknak. A zsarolók főbb típusai:

    Szankcionáló típus
    Ez a fajta zsaroló a félelem érzet keltésére játszik. Pontosan vázolja elvárásait, és azoknak a nem teljesülésével járó büntetéseket-különféle megvonások. A másik fél érzéseivel cseppet sem foglakozik, inkább azt próbálja bizonyítani, hogy milyen sivár nélküle az élet. Csak úgy lehet megoldani a helyzetet, ha legyőzzük a félelmet.
    Tipikus mondatok: „Ha nem raksz rendet a szobádban nem foglak szeretni, és nem viszlek el a vidámparkba.” , „Ha nem tanulsz meg főzni, elhagylak.”

    Önbüntető típus
    Aki rendszeresen önmagát ostorozza, az a másikban keltett bűntudattal próbálja elérni céljait. Sokszor a zsaroló egy nem létező betegségre hivatkozik, hogy a másik szociális érzékenységére hasson. Az áldozat könnyen belerokkanhat ebbe a nem létező felelősségbe.
    Tipikus mondatok: „Tudod, hogy gyenge a szívem. Ha nem sikerül a nyelvvizsgád, biztos a mentők visznek el, mert én azt a szégyent nem tudnám elviselni.”

    Áldozattípus
    Az áldozatot játszó zsaroló típus szintén bűntudat keltésre játszik, mint az önmarcangoló, csak éppen nem mondja ki nyíltan mit is szeretne, csupán célzásokat ejt el. Így áldozatának, nemcsak hogy bűntudata lesz, de még ki is kell találnia, hogyan tegyen zsarolója kedvére.
    Tipikus mondatok: „Elmehetsz a haverjaiddal szórakozni, persze. Majd egyedül eltévézgetek meg ilyesmi. Sajnos a csajok nem érnek rá, mert a férjeikkel vannak. Lehet, hogy vennem kéne egy macskát, legalább valaki hozzám bújna esténként.”
    Így az áldozatnak két választása van: vagy otthon marad és haragszik a feleségére, hogy kimaradt egy jó kan buliból, vagy elmegy a haverokkal és pocsékul érzi magát, hogy feleségét egyedül hagyta.

    Provokátortípus
    Ebbe a kategóriába kifejezetten a szép nők szoktak tartozni. Egy széles bájmosoly kíséretében megemlítik áldozatuknak, hogy ha kívánságuk teljesül, csodálatos jutalomban lesz részük, ezáltal szép reményeket ébresztenek. Olyan ez, mint amikor a kutya futtató versenyeken az agarak előtt elhúzzák csalit, hogy minél gyorsabban fussanak.
    Tipikus mondatok: „Ha megkapnám azt a szép piros sport autót én olyan, de olyan boldog lennék, hogy biztosan a nyakadba ugranék és össze-vissza csókolnálak!

    Ábrándkeltő típus
    Az ilyen személy egyértelműen a hiúság felébresztésével viszi véghez akaratát. Egy jól irányzott bók sok mindenre képes. Az áldozat egyből kötelességének fogja érezni, hogy bizonyítsa, hogy megérdemli mindezt, sőt még többet is.
    Tipikus mondatok: „Mondtam már, hogy milyen szép és kifejező szemed van? Egyébként arra gondoltam szívem, hogy elvihetnél egy luxusnyaralásra.”
    Ebben az esetben az áldozatnak meg kell tanulnia ellenszolgáltatás nélkül fogadni a bókokat.


    Kategória: Laikus pszichológia | Megtekintések száma: 458 | Hozzáadta:: Hodildi | Helyezés: 0.0/0
    Összes hozzászólás: 0
    Név *:
    Email *:
    Kód *:
    Belépés
    Keresés
    Naptár
    «  Május 2011  »
    HKSzeCsPSzoV
          1
    2345678
    9101112131415
    16171819202122
    23242526272829
    3031
    Mentett bejegyzések
    Barátaink:
  • Ingyenes honlap létrehozása
  • uCoz közösségi fórum
  • Ingyenes online játékok
  • Oktatóvideók
  • A legjobb uCoz-os weboldalak
  • Körkérdésünk
    Értékeld honlapomat
    Összes válasz: 13

     Copyright MyCorp © 2024
    Ingyenes honlap létrehozása с uCoz