Főoldal Profilom Regisztráció Kilépés Belépés
Üdvözöllek Vendég | RSS
Szerda
2018-12-12
11:49 AM
Hodildi Honlapja
Honlap-menü
A fejezet kategóriái
Színek jelentése [2]
Útmutató mindennapokra [29]
Álmaink [2]
Pszichológia másképp [26]
Mitikus lélek [1]
Párkapcsolatok [19]
Erotika [0]
Barátaink:
 • Ingyenes honlap létrehozása
 • uCoz közösségi fórum
 • Ingyenes online játékok
 • Oktatóvideók
 • A legjobb uCoz-os weboldalak
 • Mini-chat
  Statisztika

  Online összesen: 1
  Vendégek: 1
  Felhasználók: 0
  Főoldal » Cikkek » Lélek Rejtélye » Párkapcsolatok

  Megszoksz vagy megszöksz?   

   

  Csak rossz vagy javíthatatlan?
  Sokszor évekig képesek vagyunk olyan kapcsolatra pazarolni energiáinkat, időnket, amely régen „veszett fejsze nyele”. Persze, ez sem teljesen eltékozolt része életünknek, hiszen rengeteget tanulunk magunkról, a másik nemről és a világról ez idő alatt – de talán mégis gyümölcsözőbb lenne, ha ezeket a leckéket nem feltétlenül szenvedések közepette sajátítanánk el. És hát nem árt szembenézni a racionális valósággal sem: az idő megy, ha pedig benne vagyunk egy olyan kapcsolatban, amelynek a vége úgyis az egymástól való elbúcsúzás lesz, bizony meglehet, hogy legjobb lehetőségeinket szalasztjuk el. Nőként különösen fontos ez: ha mondjuk 35 évesen költözünk össze azzal az emberrel, akivel aztán 10 év múlva elválnak útjaink, a boldog párkapcsolatra-családra való esélyünk bizony jókorát csökkent. Érdemes hát megvizsgálni problémás kapcsolatunkat: vajon csak megoldatlan vagy megoldhatatlan konfliktusokról van szó? Elmondjuk, milyen kérdéseket kell feltenned magadnak, amelyek mentén útmutató ön- és kapcsolatvizsgálatot tarthatsz!
   
  1. Boldog vagyok? Boldog lehetek?
  A legfontosabb kérdés természetesen az, hogy boldoggá tesz-e téged jelenlegi kapcsolatod. Nyilvánvaló, hogy nincs tisztán boldog és tisztán boldogtalan párkapcsolat, de azért az egyik oldal mindig erőteljesebb. Ha a boldogság van jelen túlnyomó részben, a teszt többi részét el is felejtheted. Mindegy, hogy milyen konfliktusaitok vannak, mindegy, hogy esetleg nem tűnik „praktikusnak” vagy előrevivőnek a kapcsolat – ha boldog vagy, minden más megoldható. Ha napjaid legtöbbje veszekedéssel, rossz érzésekkel, szenvedésekkel telik, akkor sincs még veszve minden, akkor sem biztos, hogy érdemes kilépni – ehhez azonban vizsgáld meg a további kérdésekre adott válaszaidat is!

  2. Mit kapok a másiktól?
  Nézd végig az élet területeit: kapsz-e szakmai támogatást? Figyel-e az érzelmeidre, a problémáidra? Közös gondjaitok megoldásában társ-e? Barát-e is egyben, számíthatsz-e rá? Kapsz-e tőle törődést? Jó-e vele az ágyban? Ha mindegyik kérdésre „nem” a válasz, nagy az esélye, hogy számodra az lenne a leghasznosabb, ha kilépnél a kapcsolatból. De vizsgálódjunk csak tovább…
   
  3. Mi okozza a konfliktusokat?
  A 2. kérdésre adott nemleges válaszaidat is vizsgáld meg: mindig így volt ez, vagy csak egy ideje alakultak így a dolgok? Ha csupán az utóbbi időben gyűrűzött be a rossz a kapcsolatotokba, akkor annak vajon mi az oka? Van esetleg egy feloldatlan konfliktusotok? Vagy párod van éppen életének mélypontján? Vagy nem tápláltátok kellőképpen a tüzet, s az bizony elparázsosodott? Ha ezekről van szó, nem feltétlenül kell a kilépést fontolgatnod – ám a változtatást mindenképpen! Beszéljétek meg konfliktusaitokat, ha „büntetésből” nem törődik veled a párod – állj mellette, támogasd és várd ki a te idődet, ha épp súlyos magángondokkal küzd, ha pedig ellaposodott a kapcsolatotok, vegyétek kezetekbe az irányítást, és tudatosan kezdjétek újjáépíteni azt! Ha azonban ez az állapot már nagyon régóta és változtathatatlanul fennáll, vegyél egy nagy levegőt, és indulj el saját boldogságod útján!

  4. Mi tart mellette?
  Ha az eddigi kapcsolatelemzés során az derült ki, hogy társad nem tesz boldoggá, semmit nem ad neked szellemi, lelki, érzelmi és szerelmi téren, azt kell megvizsgálnod, hogy mi az, ami miatt mellette vagy. Talán reménykedsz még a változásban? Ezt mire alapozod – van mire alapoznod? Talán attól félsz, nem találsz mást? Talán tudatalatt úgy érzed, hogy neked nem jár több, jobb? Netán büntetni akarod magad valamiért kudarcos kapcsolatoddal? Vagy csak a megszokás az, ami gátolja, hogy kilépj a „komfortzónából”? Úgy gondolod, hogy még mindig jobb egy rossz kapcsolatban mint szingliként? Kutasd fel motivációidat, s ha azok nem adnak racionális esélyt, hogy boldog legyél (pl. nem azért vagy a párod mellett, mert régen másmilyen volt és van még rá lehetőség, hogy újra olyan legyen), akkor légy bátor, és számolj le a félelmeiddel és a gátlásaiddal! Gondolj arra, hogy egyedül te vagy a felelős azért, hogy ki mellett éled le az életedet – és tegyél érte, hogy az a valaki olyan valaki legyen, aki színesebbé, gazdagabbá és boldogabbá teszi azt!
   
   


   
  Kategória: Párkapcsolatok | Hozzáadta:: Hodildi (2011-11-22) | Szerző: Hódossy Ildikó
  Megtekintések száma: 64 | Helyezés: 0.0/0
  Összes hozzászólás: 0
  Név *:
  Email *:
  Kód *:
  Belépés
  Kosár
  A kosarad üres
  Keresés
  Barátaink:
 • Ingyenes honlap létrehozása
 • uCoz közösségi fórum
 • Ingyenes online játékok
 • Oktatóvideók
 • A legjobb uCoz-os weboldalak

 •  Copyright MyCorp © 2018
  Ingyenes honlap létrehozása с uCoz